Wat een makkie is vliegen in je eentje wanneer je gewend bent met een heel gezin op reis te gaan! Maar 15kg bagage, geen slapende kids op je arm en geen taxichauffeurs die je weigeren om het grote aantal tassen.

Ik had een dagvlucht en ik heb de tijd gedood met een drietal films waaronder Argo (aanrader!). Mieke haalde me van het vliegveld en het uurtje rijden naar hun huis gaf meteen al een mooi eerste indruk van het land. Het is de kleine droge tijd, maar helaas is daar op het moment niks van de merken. Sinds vorige week is het weer omgeslagen en regent het bij tijd en wijle enorm en staan alle straten blank. Na een enthousiast onthaal zit ik aan mijn eerste Parbo biertje.

St. Petrus en Pauluskathedraal St. Petrus en Pauluskathedraal
De volgende morgen, wanneer de kinderen naar school zijn en Pieter naar zijn werk laat Mieke me het centrum van Paramaribo zien. Allereerst nemen we een kijkje in de Sint Petrus en Pauluskathedraal. Er wordt gezegd dat het het grootste houten gebouw is van Zuid-Amerika en het aanzicht is inderdaad impressive, vooral van binnen, het interieur bestaat volledig uit onbehandeld sandelhout.

De kathedraal ligt in het oudste deel van het centrum, vlak bij het Onafhankelijkheidsplein met het Presidentieel Paleis, de huidige domicile van Desi Bouterse, en natuurlijk Fort Zeelandia. We lopen langs deze highlights naar de Waterkant ‐het museum in het fort moet wachten tot een andere keer. De Waterkant is met zijn karakteristieke witte houten huizen deel van het Unesco World Heritage Site al zijn niet alle huizen in een erg goeie conditie. Erg ironisch spant het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting wel de kroon. Mieke laat me haar werkplek zien bij het advocatenkantoor Lim A Po in de Lim A Postraat (dat kan in Paramaribo). Ook deze straat staat vol klassieke houten huizen en ook het kantoor is gevestigd in een monumentaal pand. Schuin er tegenover staat een Notariskantoor dat ik misschien wel het mooiste vind van heel Paramaribo.

Lim A Postraat Lim A Postraat
Rond lunchtijd halen we de kinderen van school. De standaard schooltijden zijn van zeven uur tot half één voor de basisschool en tot één uur voor de middelbare school. De middag vliegt voorbij met gezinsdingetjes en aan het einde van de werkdag ga ik een kijkje nemen bij Pieter op kantoor, dat gelegen op de Beekhuizen Prefab Yard niet de meest glamureuze locatie in Paramaribo is. Op weg naar huis halen we Roti Doksi. Vanavond op tijd naar bed, want morgenvroeg vertrekken we naar Galibi.

Waterkant
Ministerie van Sociale Zaken
Ministerie van Financiën
St. Petrus en Pauluskathedraal

Basisschool