Iglesia San Francisco Iglesia San Francisco
Vandaag verkennen we een dagje het centrum van Salta. We gaan met de bus naar Plaza 9 Julio, het belangrijkste plein van de stad. In het centrum van Salta vind je nog veel oude koloniale gebouwen. Het pronkstuk van het plein is de Catedral Basilic. De dames willen graag even snuffelen in de winkeltjes op de Caseros L. Gómes. Floor koopt na veel wikken en wegen een panfluit. Halverwege de straat staat de Iglesia San Franisco, met zijn donkerrode uiterlijk een echte blikvanger.

Rond het middaguur ontmoeten we Victor en Romina voor een lunch bij één van de vele eetgelegenheden langs het plein. ’s-Middags willen we met de kinderen met de kabelbaan naar boven. Het is vandaag Diá del Amigo. Daarom is het extra druk en de wachttijd voor de kabelbaan is ongeveer twee uur. We beloven dat de kinderen op de terugweg in Salta met opa en oma naar boven mogen en nemen de bus terug naar het plein.

Plaza 9 Julio Plaza 9 Julio
Nu hebben we mooi nog even tijd om het Museo Arqueológico de Alta Montaña te bezoeken. Het museum is opgezet rond de vonst van de mummies van drie Inca kinderen, Los Niños de Llullaillaco, die hoog in de Andes zijn gevonden. Er zit een redelijk gruwelijk verhaal achter deze vonst, want de Inca’s offerden kinderen uit voorname families, door de tijdens een ritueel dronken te voeren en ze daarna levend te begraven. Door de koude en het gebrek aan zuurstof op die hoogte zijn de kinderen perfect bewaard gebleven. Onze kinderen vonden het veel te spooky, dus zijn Margot en ik om de beurt door het museum gelopen terwijl de kids in de hal wachtten.

Thuis aangekomen nog net op tijd voor een biertje in het laatste avondzonnetje. Net als we aan tafel gaan ontdekken we dat ik vanmorgen de lampen van de huurauto heb laten branden. Onze auto, een Volkswagen Gol, is gespeend van alle luxe en heeft dus ook geen verklikker voor de lampen. Oeps… accu leeg. Gelukkig is die paar honderd kilo auto makkelijk aangeduwd en na een stukje rijden is de accu ook weer goed genoeg om morgen weer te starten. Een half uurtje later dan gepland zit ik aan de tortilla’s.

Plafond Iglesia San Fransisco Plafond Iglesia San Fransisco